Mens

 
Hoe weet ik nu wat een paard mij vertelt? Hoe breng ik afwisseling aan in de training? Hoe zorg ik ervoor dat mijn paard gezond en tevreden is? Bij deze en andere vragen help ik om het paard en zijn taal beter te begrijpen. Volwassen en kinderen bied ik les in grondwerk, loswerken, dubbele lijnen en verzorging. Veilig werken staat daarbij centraal.

Werken vanaf de grond is de ideale manier om afwisseling aan te brengen in de training van een paard. Het voordeel daarvan is dat je het paard traint zonder de belasting van een ruiter op zijn rug. Daarbij is het een goede manier om te zien hoe je paard beweegt en of er aandachtspunten zijn in de motoriek. De lessen die ik aanbied worden afgestemd op het niveau van de deelnemer.

Nog geen paardenervaring? Ook dan ben je van harte welkom! Het werken vanaf de grond is een uitermate geschikte manier om kennis te maken met paarden. 

Grondwerk: dé manier om een goede basis op te bouwen in de omgang met een paard. Wie beweegt wie, spreken we elkaars taal en begrijpen we elkaar? Duidelijkheid staat hierbij voorop: wat zijn de afspraken en regels die we maken om op een veilige en prettige manier met elkaar om te gaan. Het paard soepel voorwaarts en achterwaarts kunnen leiden, halthouden en sturen. Aan de orde komen o.a. positie, lichaamstaal, druk en ontspanning, timing en balans.

Loswerken: is communiceren en werken met het paard door middel van lichaamstaal en energie. Loswerken leert je om je bewust te worden van jouw eigen non-verbale communicatie en energie. Het doel is om leiderschap te bepalen en af te stemmen in energie om tempo en richting te kunnen bepalen. Het is een mooie manier om het karakter van je paard te leren kennen, zijn fysiek, balans en conditie te beoordelen én te trainen.

Longeren met dubbele lange lijnen: vanaf de grond kun je goed observeren om te zien hoe het paard zijn lichaam gebruikt. Voor jonge onervaren paarden is het een fijne voorbereiding om vertrouwd te raken met sturen en reageren op hulpen in aanloop naar het rijden. Het is een leuke afwisseling in de training van het paard. Er zijn verschillende oefeningen waarmee je het longeren kunt uitbreiden om de training te verdiepen op het gebied van balans en souplesse.

Schrik -en obstakel training: Tijdens deze lessen leer je hoe je op een veilige manier het paard kunt laten wennen aan nieuwe prikkels. Zodat hij om kan gaan met spannende voorwerpen en stressvolle situaties. Vanuit zijn instinct zal een paard namelijk altijd vluchten voor gevaar of iets wat hij spannend vindt.

Individuele lessen en cursus: de lessen worden naar vraag en op maat ingevuld. Neem gerust contact op.